
 
PROTEST: 
 
Based on the Ken Walter’s reply  to my complaint I would like the following things 
to be taken into consideration and reviewed by the Jury.   
 
 A) WHAT IS WRITTEN IN THE WOMEN’S RULES  
In the Women’s Rules emailed to the competitors on 7/3/2018  
 
  Per Section 3 rule 1.2.1 
 
• 1.2 DEFINITION OF CHAMPION�1.2.1 The Champion shall be the competitor 

who has the highest aggregate score at the end of the event. �� 
 
There is NO mention of minimal numbers of flights or tasks, only who has the 
highest aggregate score. Also there is no cross-reference in the women’s rules or 
any other documents related to the event.   
 
B) WHAT WAS COMMUNICATED AT THE MASTER BREIFING 
 
At he Master Briefing it was indicated that 1 flight and 3 tasks would be sufficient for 
the championship.  I along with one of the scoring officials requested clarification, 
given the customary understanding of a championship is 2 flight and 3 tasks. It was 
stated in the Master briefing that was NOT the case by Harold Cliver who then 
referred to Ken Walter.    Ken did mention 1 flight and 3 tasks and then seemed to 
waiver, however NO CLARIFICATION was provided to the group of competitors 
at that time nor at the next briefing.   
 
 
C) SUPPLIMENTAL PILOT MEETING  
 
On Friday 7/20 All of the competitors were asked to then meet with Ken Walter 
and Bubba Cliver and asked if they could stay longer to add a flight.  At no point did 
either Ken Walter or Harold Cliver acknowledge there was a change in the written 
rules.    
 
D) WHAT IS WRITTEN IN THE STANDARD BFA RULES 
 
It is my understand that the HACD and per Ken Walter’s reply above that Jason 
Jones is indicating that 2 flights AND 3 tasks are the requirements for a valid 
Championship.  Please review the following ambiguities and or issues as copied from 
the 2018 BFA RULES and REGULATIONS (NOT from the simplified weekend 
rules)  



 
Jason stated:  
 
“I would like to be clear that discussion regarding the valid number of 
flights has only come about as a result of being informed from the BFA 
HACD Board President that a US National Championship is required to 
have completed two flights And three tasks at a minimum to be considered 
a valid championship.  This notification was presented to me by HACD 
President Jason Jones, after a phone conversation and subsequently 
followed-up with a text message at approximately 9:00 pm on Wednesday, 
July 18th, after the master briefing and before the first flight” 
 
However if one reads what is stated in the rules that can be considered to apply to 
this situation see bleow: 
 
SECTION III RULES  
1. 2 DEFINITION OF CHAMPION  
1. 2.1 The Champion shall be the competitor who has the highest aggregate score at the end of the event. 
1. 2.2 To be recognized as a Champion and for a Champion to be declared for State or Regional 
Championships, at least three tasks must be completed. 
 
The above states that “to be recognized as a champion… at least three tasks must be 
completed”  In the written rules is DOES NOT STAE that 2 flights must be completed.  
 
If you look later in the BFA 2018 RULES and REGULATIONS in section 6 sup part d.  
 
 
SECTION VI – APPLICABILITY TO NATIONALS ELIGIBILITY LIST AND US NATIONALS 
 
d) The determination of the US National Hot Air Balloon Champions, and all runner-up positions, shall be 
determined by the results of tasks held during the National Championship, except when fewer than two (2) 
flights or three (3) tasks are held during the National Championship. If fewer than two (2) flights are flown 
or three (3) tasks are completed, no National Champion shall be declared. 
	
	
The above directly copied from the BFA rules states that: “  

“except when fewer than two (2) flights or three (3) tasks are held during the National Championship. If 

fewer than two (2) flights are flown or three (3) tasks are completed, no National Champion shall be 
declared. 
 
It does NOT state AND as indicated per Jason Jones’ communication above. to Ken Walter.  
 
 
	
E) THE RULES HAD BEEN PREAPPROVED BY THE HACD PRIOR TO THE 
EVENT AND CAN NOT BE CHANGED AFTER THE MASTER BRIEFING 



SEE RULE 8.5  

8.5 MODIFICATION OF RULES  

8.5.1 The rules can change up to the Master Briefing with approval of 3⁄4 of HACD 
Board. No further modification, after approval by the BFA/HACD Board, shall be 
permitted during the Event unless approved by the Jury President. No such rule addition 
or modification shall be retroactive.  

8.5.2 The task rules of Section I, II, and III, Chapter 15 are defined as variable rules and 
changes to those may be made without authorization.  

8.5.3 Variations to task rules shall be provided individually to each competitor in writing.  

IN CONCLUSION  

The Women’s rules had been preapproved by the HACD prior to the event; it is 
my understanding that modifications were made prior to being given to the 
competitors.  If there was in fact an issue with either omission or specific language 
about what constitutes a champion it should have been addressed prior to the rules 
being officially approved and distributed.  
 
In conclusion based on the above written rules, what was communicated at the 
master briefing coupled with no written change in rules provided to the 
competitors, my initial request still stands.   
 
To reiterate I am requesting 1) that the possibility of extending the event and adding 
flights is withdrawn and 2) a women’s national champion be crowned at the end of 
this event even if we have no more flights as per the written rules this championship 
is already valid.   
 
Thank you for your consideration.  


